Jadłospis
Od 3 października 2022r. do 7 października 2022r.
Z przyczyn niezależnych od przedszkola jadłospis może ulec zmianom.
Woda mineralna jest zawsze do dyspozycji dla chętnych dzieci.
Dzień tygodnia | ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
---|---|---|---|
Poniedziałek Alergeny: | kawa Inka bułka grahamka z masłem jajko gotowane szczypiorek Owoc: śliwki 1,3,7 | Zupa: jarzynowa II danie: ryż jogurt naturalny z borówkami Surówka: Kompot: z jabłek 1,7,9 | pizza z szynką i serem żółtym (wyrób własny) ketchup łagodny "Pudliszki" suszone plasterki jabłuszka Herbata: z cytryną 1,7 |
Wtorek Alergeny: | płatki orkiszowe z mlekiem | Zupa: pomidorowa z makaronem II danie: ziemniaki z koperkiem filet z kurczaka na parze Surówka: z białej kapusty Kompot: z śliwek 1,7,9 | chleb z sezamem i z masłem pasta brokułowa Herbata: owocowa 1,3,7,11 |
Środa Alergeny: | kakao chleb graham z masłem wędlina pomidor/ogórek kiszony Owoc: sok jabłkowy 1,7 | Zupa: krupnik z kaszą i natką pietruszki II danie: makaron spaghetti mięso mielone z indyka z sosem słodko-kwaśnym (sos własny) Surówka: Kompot: z owoców mrożonych 1,7,9 | budyń śmietankowy z sokiem malinowym angielka z masłem wafelki jaglane jabłko Herbata: z imbirem 1,7 |
Czwartek Alergeny: | kawa Inka chleb żytni z masłem ser żółty pomidor/papryka Owoc: banan 1,7 | Zupa: ogórkowa z grzankami II danie: kluski śląskie gulasz z szynki wp. Surówka: buraczki Kompot: z jabłek 1,3,7,9 | rogal z masłem konfitura brzoskwiniowa b/cukru surowa marchewka Herbata: z cytryną 1,7 |
Piątek Alergeny: | mleko chałka z masłem miód Owoc: jabłko/suszona żurawina 1,7 | Zupa: pieczarkowa z makaronem II danie: ziemniaki z koperkiem kotlet rybny Surówka: z selera, jabłka i marchewki Kompot: z śliwki 1,3,4,7,9 | chleb wieloziarnisty z masłem wędlina sałata/ogórek kiszony Herbata: miętowa z cytryną 1,7 |
Alergeny:
Podstawowe alergeny pokarmowe występujące w posiłkach
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, informujemy, że przy jadłospisie w szatniach znajduje się spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
Numery alergenów występujące w posiłkach:
1 - Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, orkisz, pszenica kamut)
2 - Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3 - Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4 - Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5 - Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6 - Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7 - Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8 - Orzechy (mogdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadami i produkty przygotowane na ich bazie)
9 - Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10 - Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11 - Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12 - Dwutlenek siarki (używany jako substancja antyutleniająca i utrwalająca, obecna na przykład w owocach suszonych, winie, przetworzonych ziemniakach)
13 - Łubin (produkty przygotowane na jego bazie)
14 - Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
Do przygotowania posiłków używane są następujące przyprawy: vegeta natur, czosnek, czubryca czerwona i zielona, pieprz czarny mielony, ziołowy lub cytrynowy, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, kurkuma, carry, gałka muszkatołowa, ekologiczny bulion w kostkach (wołowy, drobiowy lub warzywny), sól o obniżonej zawartości sodu, kwasek cytrynowy, cukier, cukier trzcinowy, waniliowy, puder. Zgodnie z informacjami od producentów, mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.