Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

Od 3 października 2022r. do 7 października 2022r.

Z przyczyn niezależnych od przedszkola jadłospis może ulec zmianom.

Woda mineralna jest zawsze do dyspozycji dla chętnych dzieci.

Dzień tygodnia ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK
 Poniedziałek







Alergeny:
kawa Inka
bułka grahamka z masłem
jajko gotowane
szczypiorek

Owoc:
śliwki

1,3,7
 Zupa:
jarzynowa
II danie:
ryż
jogurt naturalny z borówkami
Surówka:

Kompot:
z jabłek
1,7,9
pizza z szynką i serem żółtym
(wyrób własny)
ketchup łagodny "Pudliszki"
suszone plasterki jabłuszka
Herbata:
z cytryną



1,7
 Wtorek







Alergeny:

płatki orkiszowe z mlekiem
bułka z masłem
serek Almette
ogórek zielony/szczypiorek
Owoc:
gruszka

1,7

 Zupa:
pomidorowa z makaronem
II danie:
ziemniaki z koperkiem
filet z kurczaka na parze
Surówka:
z białej kapusty
Kompot:
z śliwek
1,7,9

chleb z sezamem i z masłem
pasta brokułowa

Herbata:
owocowa



1,3,7,11
 Środa







Alergeny:
kakao
chleb graham z masłem
wędlina
pomidor/ogórek kiszony

Owoc:
sok jabłkowy


1,7
 Zupa:
krupnik z kaszą i natką pietruszki
II danie:
makaron spaghetti
mięso mielone z indyka z sosem słodko-kwaśnym (sos własny)
Surówka:

Kompot:
z owoców mrożonych
1,7,9
budyń śmietankowy z sokiem malinowym
angielka z masłem
wafelki jaglane
jabłko

Herbata:
z imbirem

1,7
 Czwartek








Alergeny:
kawa Inka
chleb żytni z masłem
ser żółty
pomidor/papryka


Owoc:
banan

1,7
 Zupa:
ogórkowa z grzankami
II danie:
kluski śląskie
gulasz z szynki wp.
Surówka:
buraczki
Kompot:
z jabłek
1,3,7,9
rogal z masłem
konfitura brzoskwiniowa b/cukru
surowa marchewka
Herbata:
z cytryną



1,7
 Piątek







Alergeny:
mleko
chałka z masłem
miód


Owoc:
jabłko/suszona żurawina
1,7
  Zupa:
pieczarkowa z makaronem
II danie:
ziemniaki z koperkiem
kotlet rybny
Surówka:
z selera, jabłka i marchewki
Kompot:
z śliwki
1,3,4,7,9
chleb wieloziarnisty z masłem
wędlina
sałata/ogórek kiszony
Herbata:
miętowa z cytryną

1,7

Alergeny:

Podstawowe alergeny pokarmowe występujące w posiłkach

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, informujemy, że przy jadłospisie w szatniach znajduje się spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujące w posiłkach:
1 - 
Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, orkisz, pszenica kamut)
2 -
Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3 -
Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4 -
Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5 - Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6 - Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7 - Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8 - Orzechy (mogdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadami i produkty przygotowane na ich bazie)
9 - Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10 - Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11 - Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12 - Dwutlenek siarki (używany jako substancja antyutleniająca i utrwalająca, obecna na przykład w owocach suszonych, winie, przetworzonych ziemniakach)
13 - Łubin (produkty przygotowane na jego bazie)
14 - Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są następujące przyprawy: vegeta natur, czosnek, czubryca czerwona i zielona, pieprz czarny mielony, ziołowy lub cytrynowy, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, kurkuma, carry, gałka muszkatołowa, ekologiczny bulion w kostkach (wołowy, drobiowy lub warzywny), sól o obniżonej zawartości sodu, kwasek cytrynowy, cukier, cukier trzcinowy, waniliowy, puder. Zgodnie z informacjami od producentów, mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.