KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Jadłospis

Od 17 maja 2021r. do 21 maja 2021r.

Z przyczyn niezależnych od przedszkola jadłospis może ulec zmianom.

Woda mineralna jest zawsze do dyspozycji dla chętnych dzieci.

Dzień tygodnia ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK
 Poniedziałek







Alergeny:
płatki owsiane z mlekiem
bułka z masłem
twarożek
rzodkiewka

Owoc:
gruszka/suszona żurawina

1,7
 Zupa:
zalewajka z białą kiełbasą
II danie:
placuszki z bananem

Surówka:
tarta marchewka z jabłuszkiem
Kompot:
z owoców mrożonych
1,3,7
stół "szwedzki"

Herbata:
z cytryną



1,3,7
 Wtorek







Alergeny:

kakao
bułka grahamka z masłem
wędlina
sałata/ogórek zielony
Owoc:
jabłko/orzechy włoskie

1,7,8

 Zupa:
rosół z makaronem
II danie:
kasza bulgur
potrawka drobiowa
Surówka:
z ogórka kiszonego i groszku konserwowego
Kompot:
z owoców mrożonych
1,7,9
jogurt naturalny z truskawkami
flipsy kukurydziane
angielka z masłem

Herbata:
z cytryną



1,7
 Środa







Alergeny:
mleko
rogal z masłem
konfitura śliwkowa b/cukru
rzodkiewka

Owoc:
sok owocowy/suszone plasterki jabłuszka


1,7
 Zupa:
pomidorowa z ryżem
II danie:
pieczone ziemniaki
gyros z kurczaka
Surówka:
z kapusty pekińskiej i kukurydzy
Kompot:
z owoców mrożonych
1,7,9
chleb graham z masłem
pasta rybna
ogórek kiszony


Herbata:
owocowa

1,3,4,7
 Czwartek








Alergeny:
kawa Inka
chleb żytni z masłem
pasztet
ogórek kiszony


Owoc:
banan/suszone plasterki gruszki

1,7
 Zupa:
koperkowa
II danie:
kluski parowe
schab duszony z sosem
Surówka:
kapusta kiszona gotowana
Kompot:
z owoców mrożonych
1,3,7,9
wafle deserowe
dżem i krem orzechowo-czekoladowy
angielka z masłem
Herbata:
z cytryną



1,7,8
 Piątek







Alergeny:
kuleczki czekoladowe z mlekiem
chleb żytni z masłem
ser żółty/wędlina
pomidor

Owoc:
sok jabłkowo-buraczany/suszone morele
1,7
  Zupa:
brokułowa z grzankami
II danie:
ziemniaki z koperkiem
kotlet rybny
Surówka:
z selera i jabłka
Kompot:
z owoców mrożonych
1,3,4,7,9
ciasto "delicja" (wyrób własny)


Herbata:
z cytryną

1,7

Alergeny:

Podstawowe alergeny pokarmowe występujące w posiłkach

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, informujemy, że przy jadłospisie w szatniach znajduje się spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujące w posiłkach:
1 - 
Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, orkisz, pszenica kamut)
2 -
Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3 -
Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4 -
Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5 - Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6 - Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7 - Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8 - Orzechy (mogdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadami i produkty przygotowane na ich bazie)
9 - Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10 - Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11 - Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12 - Dwutlenek siarki (używany jako substancja antyutleniająca i utrwalająca, obecna na przykład w owocach suszonych, winie, przetworzonych ziemniakach)
13 - Łubin (produkty przygotowane na jego bazie)
14 - Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są następujące przyprawy: vegeta natur, czosnek, czubryca czerwona i zielona, pieprz czarny mielony, ziołowy lub cytrynowy, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, kurkuma, carry, gałka muszkatołowa, ekologiczny bulion w kostkach (wołowy, drobiowy lub warzywny), sól o obniżonej zawartości sodu, kwasek cytrynowy, cukier, cukier trzcinowy, waniliowy, puder. Zgodnie z informacjami od producentów, mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.