KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Jadłospis

Od 22 marca 2021r. do 26 marca 2021r.

Z przyczyn niezależnych od przedszkola jadłospis może ulec zmianom.

Woda mineralna jest zawsze do dyspozycji dla chętnych dzieci.

Dzień tygodnia ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK
 Poniedziałek







Alergeny:
płatki owsiane z mlekiem
bułka grahamka z masłem
pasta jajeczna
szczypiorek

Owoc:
gruszka/suszona żurawina

1,3,7
 Zupa:
pomidorowa z makaronem
II danie:
ziemniaki z koperkiem
udźce z kurczaka b/skóry, b/kości
Surówka:
z selera i jabłka
Kompot:
z owoców mrożonych
1,7,9
kryształki galaretki
brzoskwinia
flipsy kukurydziane
angielka z masłem
Herbata:
z cytryną



1,7
 Wtorek







Alergeny:

kakao
bułka z masłem
twarożek
rzodkiewka
Owoc:
banan/surowa marchewka

1,7

 Zupa:
krupnik z kaszą i zieloną natką
II danie:
kopytka
sos z szynki wp.
Surówka:
kapusta gotowana
Kompot:
z owoców mrożonych
1,3,7,9
chleb razowy z masłem
pasztet
pomidor

Herbata:
z imbirem



1,7
 Środa







Alergeny:
płatki kukurydziane z mlekiem i miodem
chleb żytni z masłem
wędlina
sałata

Owoc:
jabłko/suszone plasterki jabłuszka


1,7
 Zupa:
jarzynowa
II danie:
kolorowy makaron
mięso mielone z indyka z sosem pom.
Surówka:

Kompot:
z owoców mrożonych
1,7
ciasto kruche z pianką i borówkami (wyrób własny)

 


Herbata:
z cytryną

1,3,7
 Czwartek








Alergeny:
kawa Inka
bułka grahamka z masłem
pasta z soczewicy z twarogiem



Owoc:
jabłko/suszone morele

1,7
 Zupa:
zalewajka z białą kiełbasą
II danie:
ryż
jogurt z truskawkami
Surówka:

Kompot:
z owoców mrożonych
1,7
zapiekanki z pieczywa tostowego
wędlina, ser żółty
ketchup
Herbata:
owocowa



1,7
 Piątek







Alergeny:
kasza manna na mleku
chleb żytni z masłem
wędlina
pomidor/papryka
Owoc:
sok owocowy/suszone jabłuszko
1,7
  Zupa:
buraczkowa z grzankami
II danie:
ziemniaki z koperkiem
kotlet rybny
Surówka:
z kiszonej kapusty
Kompot:
z owoców mrożonych
1,3,4,7,9
chałka z masłem
miód/konfitura śliwkowa

Herbata:
z cytryną

1,7

Alergeny:

Podstawowe alergeny pokarmowe występujące w posiłkach

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, informujemy, że przy jadłospisie w szatniach znajduje się spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujące w posiłkach:
1 - 
Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, orkisz, pszenica kamut)
2 -
Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3 -
Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4 -
Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5 - Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6 - Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7 - Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8 - Orzechy (mogdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadami i produkty przygotowane na ich bazie)
9 - Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10 - Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11 - Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12 - Dwutlenek siarki (używany jako substancja antyutleniająca i utrwalająca, obecna na przykład w owocach suszonych, winie, przetworzonych ziemniakach)
13 - Łubin (produkty przygotowane na jego bazie)
14 - Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są następujące przyprawy: vegeta natur, czosnek, czubryca czerwona i zielona, pieprz czarny mielony, ziołowy lub cytrynowy, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, kurkuma, carry, gałka muszkatołowa, ekologiczny bulion w kostkach (wołowy, drobiowy lub warzywny), sól o obniżonej zawartości sodu, kwasek cytrynowy, cukier, cukier trzcinowy, waniliowy, puder. Zgodnie z informacjami od producentów, mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.