KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Jadłospis

Od 9 listopada 2020r. do 13 listopada 2020r.

Z przyczyn niezależnych od przedszkola jadłospis może ulec zmianom.

Woda mineralna jest zawsze do dyspozycji dla chętnych dzieci.

Dzień tygodnia ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK
 Poniedziałek







Alergeny:
kawa Inka
bułka z masłem
wędlina
pomidor,sałata

Owoc:
banan/surowa marchewka

1,7
 Zupa:
szczawiowa z jajkiem i grzankami
II danie:
makaron pełnoziarnisty "kokardki"
mus truskawkowy
Surówka:

Kompot:
z owoców sezonowych
1,3,7,9
chleb graham
pasztet
ogórek zielony

Herbata:
z cytryną



1,7
 Wtorek







Alergeny:

płatki kukurydziane z mlekiem
bułka grahamka z masłem
żółty ser
rzodkiewka/papryka

Owoc:
sok owocowy/ suszone daktyle

1,7

 Zupa:
krupnik z kaszą jaglaną
II danie:
ziemniaki puree
potrawka z kurczaka
Surówka:
marchewka gotowana
Kompot:
z owoców sezonowych
1,7,9
racuszki z dyni
(wyrób własny)

Herbata:
z cytryną



1,7
 Środa







Alergeny:



Owoc:



1,7
 Zupa:

II danie:


Surówka:

Kompot:
z owoców sezonowych
1,3,7,9



 


Herbata:


1,4,7
 Czwartek








Alergeny:
jogurt naturalny z miodem i bakaliami
angielka z masłem
wędlina
pomidor

Owoc:
jabłko/surowa marchewka

1,7
 Zupa:
jarzynowa
II danie:
ryż naturalny
klopsiki w sosie pomidorowym
Surówka:
ogórek kiszony
Kompot:
z owoców sezonowych
1,3,7,9
chałka z masłem
dżem


Herbata:
z imbirem



1,7
 Piątek







Alergeny:
bawarka
chleb żytni z masłem
wędlina, jajko
ogórek kiszony/pomidor

Owoc:
sok owocowy/suszone plasterki jabłuszka
1,3,7
  Zupa:
kasza manna na rosole
II danie:
ziemniaki z koperkiem
ryba "po grecku"
Surówka:

Kompot:
z owoców sezonowych
1,3,4,7,9
budyń śmietankowy
brzoskwinie z puszki
angielka z masłem
Herbata:
owocowa

1,7

Alergeny:

Podstawowe alergeny pokarmowe występujące w posiłkach

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, informujemy, że przy jadłospisie w szatniach znajduje się spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujące w posiłkach:
1 - 
Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, orkisz, pszenica kamut)
2 -
Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3 -
Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4 -
Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5 - Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6 - Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7 - Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8 - Orzechy (mogdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadami i produkty przygotowane na ich bazie)
9 - Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10 - Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11 - Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12 - Dwutlenek siarki (używany jako substancja antyutleniająca i utrwalająca, obecna na przykład w owocach suszonych, winie, przetworzonych ziemniakach)
13 - Łubin (produkty przygotowane na jego bazie)
14 - Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są następujące przyprawy: vegeta natur, czosnek, czubryca czerwona i zielona, pieprz czarny mielony, ziołowy lub cytrynowy, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, kurkuma, carry, gałka muszkatołowa, ekologiczny bulion w kostkach (wołowy, drobiowy lub warzywny), sól o obniżonej zawartości sodu, kwasek cytrynowy, cukier, cukier trzcinowy, waniliowy, puder. Zgodnie z informacjami od producentów, mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.