KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Pobyt w domu nie musi być nudny!

 Drodzy Rodzice!
Istnieje bardzo bogata oferta różnych stron edukacyjnych, które w tym czasie, będą wspierać edukację najmłodszych, a także rodziców w procesie wychowania swoich pociech. Prezentowane są na nich ciekawe filmy, pomysły na kreatywne zabawy, niekonwencjonalne prace plastyczne oraz inne aktywności: ruchowe czy choćby wokalne. Można je wszystkie z powodzeniem realizować w bezpiecznym zaciszu swojego domu czy dziecięcego pokoiku.

Mamy przekonanie, że w każdym domu istnieją już gotowe pomoce, które świetnie nadają się do zabaw dydaktycznych.

Spróbujcie je znaleźć i wykorzystać!
guziki, autka, klocki, kredki - klasyfikowanie, tworzenie zbiorów, wzbogacanie słownika poprzez opisywanie,

maskotki - opisywanie, układanie zagadek, rozpoznawanie po dotyku, percepcja wzrokowa - zapamiętywanie kolejności ułożenia albo co zostało schowane

biała fasola - przeliczanie, dodawanie i odejmowanie

tasiemki, sznurki, wstążki - pojęcia związane z mierzeniem, prace plastyczne

słomki, serwetki, wata, małe lekkie piłeczki - ćwiczenia oddechowe

książki z domowej biblioteczki - wzbogacanie słownika, rozwijanie wypowiedzi poprzez opisywanie układanie nowych historii do ilustracji, zabawy w to, kto zapamięta najwięcej szczegółów albo kto najszybciej wskaże jakiś element

gazety - zaznaczanie, wycinanie liter, układanie nowych wyrazów z otrzymanej rozsypanki literowej

gazetki reklamowe - ćwiczenia w cięciu i wycinaniu, tworzenie zbiorów z produktów, układanie zadań z treścią

krzesła, taborety, koce, poduszki - tworzenie torów przeszkód

i wiele, wiele innych pomysłów - na co tylko pozwoli nam nasza wyobraźnia!

Poniżej proponujemy przykładowe strony, na których uzyskacie Państwo ciekawe informacje oraz przygotowane do pobrania darmowe materiały do nauki w domu.

Kolorowanki

 Karty pracy

Czytanie

Eksperymentowanie

Śpiewanie i pokazywanie

Motoryka duża

Zabawy matematyczne

Motoryka mała